Monday, 6 February 2017

Cucur Udang

Cucur udang gebu n crunchy plak...

Resepi Cucur udang crunchy (10 biji saiz besar)

2 cawan tpg gandum
1 1/3 cawan air suam
1 sudu kecil yis
1 sudu kecil gula
Segenggam udang geragau
Sedikit garam/secukup rasa
1/2 sudu kecil Baking powder
1 biji telur
Pewarna kuning/kunyit serbuk

Bawang hiris
Daun kucai
Tauge

10-12 ekor Udang... dibersihkan dan dikeringkan dgn tisu

# pastikan senduk sentiasa dlm minyak panas

Caranya

1. Campur semua bahan di atas kecuali sayur2
2.perap setengah jam/sejam
3. Tambah Sayur n kacau sebati
4 panaskan minyak dan masukkan senduk dlm minyak panas
5.  Angkat senduk n masukkan adunan n letak udang serta masukkan semula dlm myk panas...
6.  Biarkan sekejap n goyang2 senduk n cucur akan terkeluar sendiri senduk
7.  Goreng sehingga warna keperangan/coklat
8.  Boleh dicicah dengan sos Thai

No comments:

Post a Comment