Cucur udang gebu n crunchy plak...
Resepi Cucur udang crunchy (10 biji saiz besar)
2 cawan tpg gandum
1 1/3 cawan air suam
1 sudu kecil yis
1 sudu kecil gula
Segenggam udang geragau
Sedikit garam/secukup rasa
1/2 sudu kecil Baking powder
1 biji telur
Pewarna kuning/kunyit serbuk
Bawang hiris
Daun kucai
Tauge
10-12 ekor Udang... dibersihkan dan dikeringkan dgn tisu
# pastikan senduk sentiasa dlm minyak panas
Caranya
1. Campur semua bahan di atas kecuali sayur2
2.perap setengah jam/sejam
3. Tambah Sayur n kacau sebati
4 panaskan minyak dan masukkan senduk dlm minyak panas
5. Angkat senduk n masukkan adunan n letak udang serta masukkan semula dlm myk panas...
6. Biarkan sekejap n goyang2 senduk n cucur akan terkeluar sendiri senduk
7. Goreng sehingga warna keperangan/coklat
8. Boleh dicicah dengan sos Thai
No comments:
Post a Comment