Monday, 6 February 2017

Tart Telur

RESEPI TART TELUR TOKYO

Pastrinya
170g butter
35g gula aising
1/2adt esen vanilla
1biji kuning telur/telur gred c
290g tepung gandum

Caranya
Sebatikan butter+gula aising ,mskk telur dn esen vanila..gaul sebati lg....akhir sekali mskkn tepung....gaul hingga tk melekat di jari,simpankan doh sekejap di dlm peti (lbh kurg 30mnt)
Keluarkan doh ,tekan ke dlm acuan yg di gris sdkt shortening....cucuk skit ngan garfu dasarnya dn bakar selama 20mnt suhu 150-160 drjh selsius.....
Sementara shell di bakar sediakan kastad telurnya plak

Bahan2 filling tart telur

50g gula pasir
110g air panas
1sdmkn susu pekat manis
45 g susu cair/Susu fullcream
1/2sdt esen vanila
2 biji telur
1/2 sd bsr tepung kastad
Sdkt pewarna kuning

Caranya
Kacau gula dgn air panas smpai gula hancur....mskkn semua bhn yg lain....tapis ke dlm bekas dn tuang ke dlm shell yg telah dibakar terlebih dahulu.....
tuang hingga penuh dn bakar selama 20-25mnt suhu 180drjh ...api atas bawah.. sejukkn sblm dikeluarkan dr shell krn ketika panas shell agak rapuh sdkt
***Bila dah nmpk cam gelembung naik macam telur cepat2 angkat k
.
.
Selamat mencuba.... :-)

No comments:

Post a Comment